Władca Pierścieni
+4
PatsyGirl
Mia
Peth
Joo
8 posters
Strona 1 z 1
Władca Pierścieni
Władca Pierścieni (tytuł oryginału: The Lord of the Rings) to powieść fantasy J.R.R. Tolkiena, dziejąca się w jego fikcyjnym świecie zwanym Śródziemiem.
Jest ona kontynuacją innej opowieści tego autora zatytułowanej Hobbit, czyli tam i z powrotem.
Władca Pierścieni jest często nazywany trylogią, choć naprawdę jest to powieściowa całość, podzielona na sześć ksiąg. Ze względu na swoją dużą objętość została wydana w trzech tomach z powodu nacisków wydawcy, nie było to jednak oryginalne zamierzenie Tolkiena. Powieść składa się z sześciu części:
Tom I – Drużyna Pierścienia (The Fellowship of the Ring)
1. Powrót cienia (Return of the Shadow)
2. Drużyna Pierścienia (The Fellowship of the Ring).
Tom II – Dwie wieże (The Two Towers)
3. Zdrada Isengardu (The Treason of Isengard)
4. Podróż do Mordoru (The Journey to Mordor)
Tom III – Powrót króla (The Return of the King)
5. Wojna o Pierścień (The War of the Ring)
6. Powrót króla (The Return of the King).
Pisaną przez ok. 17 lat (m.in. w czasie II wojny światowej) książkę wydano w Wielkiej Brytanii w latach 1954-55. W połowie lat 60. Władca Pierścieni stał się fenomenem wydawniczym w krajach anglosaskich, a następnie na całym świecie. Książkę przetłumaczono na dziesiątki języków. Sukces książki spowodował gigantyczny rozwój gatunku fantasy, ale mimo tysięcy książek Władca Pierścieni wciąż pozostaje najbardziej cenioną pozycją tego gatunku literackiego.
Treścią książki jest próba zniszczenia Jedynego Pierścienia (wykutego przez Władcę Ciemności w Orodruinie), który pozwala zarządzać innymi pierścieniami wykutymi dla przedstawicieli innych ras stworzeń, co w skutku zapewnia władzę nad całym śródziemiem. Czynu tego musi dokonać Frodo, młody hobbit z Shire, aby umożliwić pokonanie Saurona, czyli tytułowego Władcę Pierścieni.Towarzyszy mu wierny przyjaciel-Sam.
info: pl.wikipedia.org/wiki/Władca_Pierścieni
Za co kocham WP? Jakby nie było, jest to powieść o przyjaźni, oddaniu drugiej osobie i wierze we własne ideały. Tak się jakoś złożyło, że 8 lat temu byłam na tym w kinie, no i tak mi się spodobał film, że sięgnęłam po trylogię książkową. Polecam, ale tylko fanom tego gatunku, czyli miłośnikom epickich opowieści o magicznych stworzeniach typu elfy. Osobiście mogłabym czytać tę serię i oglądać jej adaptację bez końca.
Joo- Liczba postów : 3775
Re: Władca Pierścieni
Zaczałem czytać, ale jakieś to dla mnie za trudne Ciężko mi sięczytało więc odpuściłem, jednak mam w domu wciąż pierwszą część i może kiedyś znowu spróbuje
hm, jakis cas temu obejrzałam film. Aż tak mi się nie spodobał, trochę mnie znudził, ale to rzecz gustu.
Ja zaczynam od "Hobbita", potem biorę się za trylogię
A film? Jak ja go uwielbiaaam! Byłam na całonocnym maratonie WP z bratem
Aragorn <3
A film? Jak ja go uwielbiaaam! Byłam na całonocnym maratonie WP z bratem
Aragorn <3
Probowalam przeczytac ksiazke jeszcze bedac w gimnazjum, jednak nie dalam rady. Jest napisana takim jezykiem, ze jakos nie mialam sily przebrnac przez nia, chociaz rozumiem, ze moze sie podobac. Moze powinnam jeszcze raz po nia siegnac i sprobowac...
No ale film to dla mnie totalna porazka :> Nie wiem dokladnie dlaczego, jednak za kazdym razem zasypialam na nim. Chyba po prostu nie lubie filmow, gdzie wiem, ze jedyna scenografia/planem byl cholerny green screen :> i wszystko powstalo w komputerze. Widzieliscie moze, jak byla krecona scena w IS I w pierwszym odcinku, gdzie Jude ''sni na jawie'' i wyobraza sobie, jak Tommy w bialym wdzianku tanczy obok niej? Uzyli kijka z nabita u gory pileczka, by Alexz wiedziala, gdzie pozniej zostanie komputerowo dodany Tommy, by usmiechala sie 'do niego'. Za kazdym razem jak widze tego stworka, co mowi w kolko ''precious'' to wyobrazam sobie, ze wlasnie taki kijek z pileczka zostal uzyty, by ulatwic sprawe aktorom i jakos nie moge traktowac tego powaznie ;D
No ale film to dla mnie totalna porazka :> Nie wiem dokladnie dlaczego, jednak za kazdym razem zasypialam na nim. Chyba po prostu nie lubie filmow, gdzie wiem, ze jedyna scenografia/planem byl cholerny green screen :> i wszystko powstalo w komputerze. Widzieliscie moze, jak byla krecona scena w IS I w pierwszym odcinku, gdzie Jude ''sni na jawie'' i wyobraza sobie, jak Tommy w bialym wdzianku tanczy obok niej? Uzyli kijka z nabita u gory pileczka, by Alexz wiedziala, gdzie pozniej zostanie komputerowo dodany Tommy, by usmiechala sie 'do niego'. Za kazdym razem jak widze tego stworka, co mowi w kolko ''precious'' to wyobrazam sobie, ze wlasnie taki kijek z pileczka zostal uzyty, by ulatwic sprawe aktorom i jakos nie moge traktowac tego powaznie ;D
marie_helen- Liczba postów : 191
marie_helen napisał:...Za kazdym razem jak widze tego stworka, co mowi w kolko ''precious'' to wyobrazam sobie, ze wlasnie taki kijek z pileczka zostal uzyty, by ulatwic sprawe aktorom i jakos nie moge traktowac tego powaznie ;D
Akurat goluma grał na serio aktor , Andy Serkis tylko przy użyciu niebieskiego wdzianka
O jaaa, wyszlam na ignorantke :> Dobrze wiedziec, przez chwilke bylam przerazona ''akurat goluma gral na serio aktor''... Wyobrazilam sobie nie wiadomo co
marie_helen- Liczba postów : 191
Tak było w HP - zamiast Zgredka, Radcliffe miał przed sobą lampkę... Ale my tu nie o tym.marie_helen napisał:Za kazdym razem jak widze tego stworka, co mowi w kolko ''precious'' to wyobrazam sobie, ze wlasnie taki kijek z pileczka zostal uzyty, by ulatwic sprawe aktorom i jakos nie moge traktowac tego powaznie ;D
Pats - moja też kocha Aragorna. A ja bardzo lubię Pippina. Bo ma spoko podejście do życia i stara się być dzielny. A ten jego rozbrajający uśmiech...!
O taaaaaaaaak!
Joo- Liczba postów : 3775
Zabierałam się za to...(jeśli można to tak nazwać ) Miałam nawet wypożyczone, ale nic z tego nie wyszło. Może niedługo spróbuje jeszcze raz....
...jeżeli bedzie w bibliotece [ co jest bardzo prawdopodobne] ale zapewne zainteresuje cię dużo ciekawsza ksiażka i jej nie wypożyczysz [zakładam, że tak będzie] xDD
Prawdę mówiąc ja i Sheem nie korzystamy ze szkolnej biblioteki z przyczyn oczywistych ( w każdym razie dla Ciebie ) Ale myślę, że w tych trzech innych co jesteśmy zapisane Władca Pierścieni będzie xD
Przeczytałem Sillmarilion , Hobbita, Trylogię i kontynuację autorstwa rosyjskiego pisarza Nicka Pierumowa, i rzecz za którą naprawdę lubię nie tylko Władcę Pierścieni, ale też i inne książki o Śródziemiu jest niesamowicie dobrze rozbudowany świat, od podstaw ( mitologia i kultura), dzięki czemu daję nam to złudzenie , że opisywany świat jest naprawdę realistyczny z dbałością o najmniejsze szczegóły ; ). ( jakoś nie po polskiemu to napisałem -. )
HiHo- Liczba postów : 17
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: