sweetthink
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Nostalgia anioła

+3
marie_helen
Mrs White
Rose
7 posters

Go down

Nostalgia anioła Empty Nostalgia anioła

Pisanie by Rose Wto Kwi 21, 2009 8:34 pm

Nostalgia anioła Alice Sebold

Nostalgia anioła Okladka-640

Powieść amerykańskiej pisarki Alice Sebold z 2002 roku, opowiadająca historię brutalnego gwałtu, którego ofiarą w młodości padła sama autorka.

Susie Salmon, 14-letnia dziewczyna, zostaje zgwałcona i zamordowana przez "miłego" sąsiada. Jest narratorką opowieści i przemawia do czytelnika z nieba. Dziewczyna obserwuje życie na ziemi toczące się już bez jej udziału. Mordercę zacierającego ślady zbrodni, policję bezskutecznie ścigającą winowajcę i próbującą odnaleźć jej ciało, małego braciszka, próbującego zrozumieć znaczenie słowa "odeszła", cierpiącą w samotności i ciszy siostrę i zagubionych rodziców. Wysiłki Ruth - jej rówieśniczki, która dotknięta przez Susie w chwili jej odejścia próbuje rozwikłać tajemnicę dziwnych wydarzeń jakich jest świadkiem. Dzięki Ruth, Susie może jeszcze raz znaleźć się na ziemi. Na pewien czas zamieniają się one miejscami. Susie może spróbować dokończyć nie zakończone na ziemi sprawy, niestety nie udaje jej się dotrzeć do rodziny i wskazać mordercy. Musi wrócić do swojego nieba, do Franny, swojej wprowadzającej, do Holly swojej przyjaciółki, którą poznała w niebie.

Książka, w której straszliwa tragedia - śmierć dziecka - przeradza się w pełną nadziei i radości opowieść o miłości, dorastaniu, gojeniu duszy, pamięci i zapominaniu...

credit: wikipedia.pl

Pierwszy raz przeczytałam ją w jeden dzień, nie mogłam sie od niej oderwać... kiedy sie zacznie ją czytać nie można przestać. Autorka w niesamowity ale i prosty sposób ukazała życie po śmierci... niebo jako miejsce gdzie wszystko jest możliwe, gdzie każde pomyślane zyczenie sie spełni, oprócz jednego... możliwości powrotu na ziemie. Są w niej elementy śmieszne, smutne, straszne, troche fantastyki ale też i prawdziwych uczuć: miłości, gniewu, żalu, zazdrości, tęsknoty...

Naprawde polecam tą książke.

Dzisiaj na filmweb.pl wyczytałam, że 22.01.2010 roku trafi do polskich kin ekranizacja tej bestsellerowej powieści.

Mój ulubiony fragment z książki:

"W szklanej kuli na biurku mojego taty mieszkał pingwin ubrany w szalik w czerwono-białe paski. Kiedy byłam malutka, tata sadzał mnie sobie na kolanach i sięgał po snieżną kulę.Obracał ją, a gdy cały śnieg zebrał się u góry, szybko przekręcał. Patrzyliśmy oboje na płatki padające powoli wokół pingwina.
Pingwin jest sam, myślałam, i martwiłam sie o niego. Kiedy powiedziałam o tym tacie, stwierdził:
- Nie martw sie Suzie; ma miłe życie. Jest uwięziony w idealnym świecie"
Rose
Rose

Liczba postów : 642
Skąd : tam gdzie niebo i piekło tańczą razem w świetle księżyca...

Powrót do góry Go down

Nostalgia anioła Empty Re: Nostalgia anioła

Pisanie by Mrs White Wto Kwi 21, 2009 9:28 pm

mam tą książkę i nie mogłam się za nią zabrać... ale chyba jednak się zdecyduję Very Happy:D
Mrs White
Mrs White
Admin
Admin

Liczba postów : 3863

https://sweetthink.forumpolish.com

Powrót do góry Go down

Pisanie by Rose Sro Kwi 22, 2009 12:04 am

naprawde warto ;D
Rose
Rose

Powrót do góry Go down

Pisanie by marie_helen Sro Kwi 22, 2009 8:09 am

Czytalam te ksiazke baaardzo dawno, bo na poczatku gimnazjum, ale pamietam, ze byla strasznie wzruszajaca. Rzadko mi sie zdarza, bym plakala przy ksiazce, badz filmie, ale przy tej plakalam jak bubr. Jeszcze czytalam autobiografie autorki - ''Szczesciara'', ktora dla mnie byla wstrzasajaca.
marie_helen
marie_helen

Liczba postów : 191

Powrót do góry Go down

Pisanie by Lockit Czw Kwi 23, 2009 3:04 pm

O, ja gdzieś czytałam ten fragment, który zacytowałaś. Aż mam ochotę zabrać się za tą książkę, bo ostatnio nie mogę sobie znaleźć nic do czytania Neutral
Lockit
Lockit

Liczba postów : 1943

Powrót do góry Go down

Pisanie by Laffy Czw Kwi 23, 2009 4:33 pm

Dokładnie wczoraj ... albo przedwczoraj trafiłam na tą informację na filmweb.pl ;]
Wydaje się dość ciekawe....
Laffy
Laffy

Liczba postów : 1904

http://www.silentmon.fbl.pl

Powrót do góry Go down

Pisanie by Rose Sro Sie 05, 2009 1:56 pm

Peter Jackson prezentuje zwiastun "Nostalgii anioła"

Już w grudniu w amerykańskich kinach, a w styczniu w polskich, pojawi się najnowszy reżyserski film Petera Jacksona "Nostalgia anioła". W nocy naszego czasu w sieci zadebiutował pierwszy zwiastun produkcji, którą zapowiada sam reżyser. Oto klip:

http://www.traileraddict.com/trailer/the-lovely-bones/trailer

"Nostalgia anioła" to ekranizacja bestsellerowego debiutu Alice Sebold. Bohaterką jest młoda dziewczyna (Saoirse Ronan), która zostaje zgwałcona i zamordowana. Trafia do Nieba, skąd może obserwować życie swoich najbliższych ale i swojego mordercy.

W filmie poza Ronan wystąpią m.in. Rachel Weisz, Mark Wahlberg, Stanley Tucci i Susan Sarandon.

creedit: filmweb.pl

Nareszcie ! Już myślałam, że sie nie doczekam ;] Odliczam dni do premiery Wink
Rose
Rose

Powrót do góry Go down

Pisanie by Joo Pon Sie 10, 2009 4:17 pm

Moment, czy padło nazwisko TEGO Petera Jacksona??? Shocked

Joo

Liczba postów : 3775

Powrót do góry Go down

Pisanie by Rose Czw Sie 13, 2009 11:10 pm

tak tak Joo, tego Petera Jackson'a ;]

Wideo: Peter Jackson opowiada o "Nostalgii Anioła"

W ubiegłym tygodniu na całym świecie zadebiutował pierwszy zwiastun nowego filmu twórcy "Władcy Pierścieni" i "Niebiańskich stworzeń", Petera Jacksona. Zapraszamy Was do obejrzenia materiału wideo z polskimi napisami, w którym reżyser opowiada o pracy nad "Nostalgią anioła".

https://www.youtube.com/watch?v=A7szL-ysUv8&feature=related

"Nostalgia anioła" to ekranizacja bestsellerowego debiutu Alice Sebold. Bohaterką jest młoda dziewczyna (Saoirse Ronan), która zostaje zgwałcona i zamordowana. Trafia do Nieba, skąd może obserwować życie swoich najbliższych, ale i swojego mordercy.

Film pojawi się w polskich kinach 22 stycznia.

tu znajdziecie wersje z polskimi napisami : http://www.filmweb.pl/Wideo+Peter+Jackson+opowiada+o+%22Nostalgii+Anio%C5%82a%22,News,id=53650

credit:filmweb.pl
Rose
Rose

Powrót do góry Go down

Pisanie by Mia Pią Sie 14, 2009 10:57 am

; p Muszę znależć tą książke :> . Orientujesz się może od ilu lat będzie film ?
Mia
Mia

Liczba postów : 2129

https://sweetthink.forumpolish.com

Powrót do góry Go down

Pisanie by Laffy Czw Lut 04, 2010 9:28 pm

Właśnie, po dwóch dniach skończyłam czytać ;]
To okropne. Miałam się uczyć do sesji, ale.... nie mogłam się oderwać.

Książka jest naprawdę wciągająca.
Wzruszył mnie ten ' inny punkt widzenia '. I kiedy pomyślałam sobie, co by było, gdyby Susie tego dnia nie zginęła, przechodzą mnie dreszcze. Tak wiele zostało jej odebrane....
No i rodzina...Inne reakcje na śmierć dziewczynki.... I co robić? Wspominać, czy żyć dalej ... ? Oooooch, ta książka wwierca się w pamięć, i wywołuje tyle uczuć....
Laffy
Laffy

Liczba postów : 1904

http://www.silentmon.fbl.pl

Powrót do góry Go down

Pisanie by Sponsored content

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Powrót do góry

- Similar topics

Pozwolenia na tym forum: