sweetthink
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

"Weronika postanawia umrzeć" Paulo Coelho

+3
Sheemeka
naciak
Lipciaaaa
7 posters

Go down

"Weronika postanawia umrzeć" Paulo Coelho Empty "Weronika postanawia umrzeć" Paulo Coelho

Pisanie by Lipciaaaa Pią Maj 01, 2009 1:57 pm

Umiera się na wiele sposobów: z miłości, z tęsknoty, z rozpaczy, ze zmęczenia, z nudów, ze strachu...

Umiera się nie dlatego by przestać żyć, lecz po to by żyć inaczej. Kiedy świat zacieśnia się do rozmiaru pułapki, wówczas śmierć zdaje się być jedynym ratunkiem, ostatnią kartą, na którą stawia się własne życie. Weronika postanawia umrzeć bez wyraźnego powodu, bez żalu i bez patosu. Może dlatego, że przez ciągłe szukanie zbyt łatwych rozwiązań sprawiła, że jej życie stało się mdłe, jak potrawa bez przypraw, pozbawione ziarna szaleństwa. A gdzie szukać szaleństwa, jeśli nie w domu wariatów, pośród tych, którzy obdarzeni nim zostali w nadmiarze? Weronika uczy się na nowo życia, poznaje siebie samą, zmartwychwstaje. Weronika chce żyć inaczej...

Osobiście uwielbiam tą książkę. Dała mi dużo do myślenia. Zrozumiałam wiele rzeczy, obejrzałam świat oczyma Weroniki, która tak naprawdę była bardzo podobna do mnie. Sama nie wiem co mogę napisać o tej książce. Nawet nie wiem czy w dobrym miejscu ją umieściłam, bo dla mnie kategoria tej lektury to właśnie psychologia. Każdy czytający ją może odnajdywać we fragmentach własnego siebie. Czytając myśli się nie tylko o całej sytuacji w książce, ale także o własnym życiu. Czasami lepiej nie zaglądać do takich opowieści, bo samemu można nagle postanowić umrzeć...
Mimo to, polecam. Polecam, polecam, polecam serdecznie. Paulo Coelho jest świetny, a ta książka to jedna z lepszych lektur tego autora jakie czytałam.
Lipciaaaa
Lipciaaaa

Liczba postów : 3418

http://photoblog.pl/lipciaaa

Powrót do góry Go down

"Weronika postanawia umrzeć" Paulo Coelho Empty Re: "Weronika postanawia umrzeć" Paulo Coelho

Pisanie by naciak Pią Maj 01, 2009 6:26 pm

czytałam jako chyba pierwszą książkę Coelho i naprawdę fajna. : D właśnie tak samo jak lipie dała mi wiele do myślenia i strasznie zaskoczył mnie koniec ; >
naciak
naciak

Liczba postów : 5520

Powrót do góry Go down

"Weronika postanawia umrzeć" Paulo Coelho Empty Re: "Weronika postanawia umrzeć" Paulo Coelho

Pisanie by Sheemeka Pią Maj 01, 2009 10:21 pm

Muszę znaleźć tę książkę. Może być ciekawa, a opis wydaje się świetny. Mam andzieję, ze ją znajdę Wink
Sheemeka
Sheemeka
Mrs. Quincy
Mrs. Quincy

Liczba postów : 5596

http://www.myspace.com/sheemeka

Powrót do góry Go down

Pisanie by naciak Wto Lis 17, 2009 10:00 pm

swoją drogą, jestem strasznie ciekawa ekranizacji bo jeszcze nie widziałam, ale słyszałam że niby tragedia, beznadzieja i tak dalej.
naciak
naciak

Liczba postów : 5520

Powrót do góry Go down

Pisanie by Lockit Pon Lis 23, 2009 5:12 pm

Ja miałam ochotę iść na to do kina, ale leciało tylko jeden dzień. Neutral Nie ma to jak bełchatowskie kino. ;d
Lockit
Lockit

Liczba postów : 1943

Powrót do góry Go down

Pisanie by Aisance Sob Gru 11, 2010 7:55 pm

Książka mi się bardzo podobała, zresztą wszystkie książki Coelho mają coś specyficznego w sobie i skłaniają do refleksji. Film również widziałam i standardowo jak to przy ekranizacjach, zawiodłam się. Momentami był nudnawy, zresztą udowodnił tylko, że Coelho ujmuje przede wszystkim stylem pisania, opisami, emocjami i tymi mądrościami a tak naprawdę wiele się w nich nie dzieje. Mimo, że motyw naprawdę ciekawy, to zdecydowanie nie udało się przekazać tych przeżyć choćby w jednej setnej.
Aisance
Aisance

Liczba postów : 25

Powrót do góry Go down

Pisanie by Sarah Czw Gru 23, 2010 12:11 pm

A ja myślę że tą książkę można zrozumieć tak naprawdę tylko wtedy, kiedy się już coś przeżyje... I to nie "coś", pokroju obserwowania tego co się dzieje komuś... Nie chcę ujmować nikomu postrzegania świata, ale jak się osobiście doświadczy tragedii samobójstwa we własnym kręgu, można zrozumieć prawdziwy przekaz... Bo mało kto wie, że sam Coelho próbował popełnić samobójstwo i leczył się z zakładzie dla chorych umysłowo po całym zdarzeniu, i prawdopodobnie książka powstała właśnie na podstawie własnej , ale i poznanych tam ludzi refleksji na temat życia i śmierci... Więc czy można tą książkę "fajną"...? Nawet uznanie jej za ciekawą wydaje mi się trochę zbyt małostkowe... Ale ja się czepiam jak zwykle Razz
Sarah
Sarah

Liczba postów : 764

Powrót do góry Go down

Pisanie by Ambrozja Nie Sie 14, 2011 11:59 pm

Uwielbiam Coelha. Nie umiem nawet poustawiać sobie, któaz jego książek była tylko najciekawsza. Każda była inna każda była dobra. Weronika należy do trudnych książek, a ja takie właśnie lubię Trudne i dające do myślenia. Jestem na tak.
Ambrozja
Ambrozja

Liczba postów : 21

http://www.na-boso.blog.onet.pl

Powrót do góry Go down

Pisanie by Sponsored content

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Powrót do góry

- Similar topics

Pozwolenia na tym forum: