Damien Rice
5 posters
Strona 1 z 1
Damien Rice
Damien Rice - irlandzki muzyk i kompozytor.
osobiscie go uwielbiam. jego glos, muzyke, slowa piosenek. Nie ma utworu, ktorego bym nie lubila.
Moje uwielbienie dla jego tworczosci zaczelo sie jakos 1,5 roku temu. Nie zmniejszylo sie ani odrobine od tego czasu.
Moim zdaniem jest niesamowity. Ulubiony artysta.
Osobiscie wole wersje piosenek live od plytowych ; )
wikipedia.plW 2003 roku wydał solową płytę zatytułowaną O, za którą, w tym samym roku, otrzymał Shortlist Music Prize. Piosenki "The Blower's Daughter" i "Cold Water"' pochodzące z tego albumu pojawiły się w filmie Bliżej Mike'a Nicholsa w 2004. Ten drugi utwór ("Cold Water") został także wykorzystany w filmie Dziewczyna z kawiarni (The Girl in the Café) Davida Yatesa z 2005 roku. Piosenka ta wykorzystana została również w filmie Zostań (Stay). Utwór "Delicate" można usłyszeć w jednym z odcinków serialu Zagubieni, a także w serialu Huff. W serialu Dr House zostały wykorzystane dwa utwory Damiena Rice'a: "Delicate" oraz "Grey Room". Natomiast utwory "Sleep Don't Weep" i "9 Crimes" w innym amerykańskim serialu pt. "Chirurdzy".
W 2006 r. Damien Rice wydał drugą płytę zatytułowaną 9, na której znajduje się 10 utworów wypełnionych poezją i jesiennym klimatem Wysp Brytyjskich. Płyta jest kontynuacją stylistyczną debiutanckiego albumu, ale wprowadza kolejne nowe nuty melancholii i głębokiej refleksji nad życiem.
W 2007 roku, utwór "9 Crimes" pojawił się w filmie Shrek 3 (jednak nie zamieszczono go w albumie ze ścieżką muzyczną filmu) oraz w ostatnim odcinku drugiej serii serialu Jericho.
osobiscie go uwielbiam. jego glos, muzyke, slowa piosenek. Nie ma utworu, ktorego bym nie lubila.
Moje uwielbienie dla jego tworczosci zaczelo sie jakos 1,5 roku temu. Nie zmniejszylo sie ani odrobine od tego czasu.
Moim zdaniem jest niesamowity. Ulubiony artysta.
Osobiscie wole wersje piosenek live od plytowych ; )
Dorota_Girl- Liczba postów : 2444
Re: Damien Rice
hm, jego pierwsza piosenka jaką poznałam było 9 crimes i o ile dobrze pamiętam to wysłała mi to Sarah ; d
później długo go nie słuchałam , ale jakis czas temu kumpela zgrała mi jego dwie płyty i zaczęła się mania ; d
później długo go nie słuchałam , ale jakis czas temu kumpela zgrała mi jego dwie płyty i zaczęła się mania ; d
naciak- Liczba postów : 5520
bo ja kulture szerze xD A na poważnie lubię jego twórczość, ale nie jestem jakąś wielką fanką. Miłe dla ucha, teksty nie opierają się na I <3 u babe, i generalnie mogę powiedzieć że jest to jednen z lepszych działających teraz artystów nie-podziemnych
Sarah- Liczba postów : 764
Ja znam tylko dwie jego piosenki i bardzo je lubię, ale nie odczuwam pociągu do zapoznania się z resztą jego twórczości.
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: