sweetthink
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Religie

+17
Joo
Sarah
Mey
Ciasteczkowy_potwór
Nikki
Alexz@ndra
ultraviolet
Oldź
Lipciaaaa
Peth
naciak
Wondergirl
Dorota_Girl
addiek
PatsyGirl
asiula16
mysweettime
21 posters

Strona 2 z 2 Previous  1, 2

Go down

Religie - Page 2 Empty Re: Religie

Pisanie by Peth Nie Lip 20, 2008 12:21 am

JA nie mam nic przeciwko samemu Bogu z wiary chrzescijanskiej..
Za to mam problem z zaakceptowaniem tej calej histori i wiary chrzescijanskiej..nadomiar wszystkiego nie ulatwiaja tego wszystkiego ksieza i koscioly :/ Ktorych osobiscie nie znosze i wierze ze nie na tym polega religia chrzescijanska.. na chodzeniu do kosciola sluchania dreczacych ludzi kazan, ciaglego plakania, obwiniania sie i dreczeniem sie ewangelia i innymi rzeczami..
Tak jestem nei wierny..nie potrzebnie ide do bierzmowania..nie toleruje polskiego kosciola..
Peth
Peth

Liczba postów : 646

http://www.peth94.deviantart.com

Powrót do góry Go down

Pisanie by Sarah Nie Lip 20, 2008 12:23 am

Przyjdź do mnie do Kościoła. Księża są fantastyczni. Trafiają do ludzi a poza tym nawet na imprezy sie z nimi chodzi. Są fenomenalni w tym co robią. Salezjanie. Na prawdę, takich jak oni to ze świecą szukać.
Sarah
Sarah

Liczba postów : 764

Powrót do góry Go down

Pisanie by Mey Nie Lip 20, 2008 10:14 pm

Zazdroszcze. Jak ja patrze na to co sie robi w kościele katolickim to zwatpiam.
Mey
Mey

Liczba postów : 66

Powrót do góry Go down

Pisanie by mysweettime Nie Lip 20, 2008 10:30 pm

Ja czasami tez tak mam...
mysweettime
mysweettime
Mrs. Rozon
Mrs. Rozon

Liczba postów : 3285

Powrót do góry Go down

Pisanie by Joo Sro Paź 29, 2008 5:54 pm

Pff, od tego roku będę obchodzić Yom Kippur i Chanukę. :leze!: A to drugie oczywiście dlatego, że oni sobie przez cały tydzień dają prezenty (materialistka! Razz). Smile Nieee, to taki mały żarcik by Joo. Very Happy

Joo

Liczba postów : 3775

Powrót do góry Go down

Pisanie by Peth Pon Mar 23, 2009 11:47 pm

Po ponad roku odnalazłem się jako ateista, zrozumiałem iż tak na serio to nie wierze w Boga i w kościół do którego chodzenia byłem zmuszany przez polską tradycję..
Teraz jednak chodze na spotkania do bierzmowania.. Dlaczego?
1. Mama mnie po prosiła Razz
2. Chodze tam żeby zrozumieć dlaczego ci ludzie wciąż wierzą w Boga!?
..a po 3. i tak pewnie nie wybiore się do bierzmowania.. z powodu sumienia Razz
Peth
Peth

Powrót do góry Go down

Pisanie by Olusia:* Wto Mar 24, 2009 4:50 pm

Ja jestem chrześcijanka i wierzę w Boga. Ostatnio dosyc nieregularnie chodze do kościoła, nie wiem czego. Ale za to uwielbiam wręcz "rozmawiac w myślach" z Bogiem. Życie bez Boga moim zdaniem na dłuższą metę traci barwy, a szczescie (ktore pojmujemy jako brak zakazow ze strony religii) jest niestety złudne. Wiele zawdzieczam Bogu i nie wyobrazam sobie tego zebym mogla sie Go wyrzec.

Peth napisałes wczesniej ze nie wiesz po co sie chodzi do kosciola, wiec Ci z chęcia odpowiem. Msze sa głownie po to zeby przyjac komunie swieta. Jesli chodzi o "dreczaca ewangelie"- wystarczy ze spojrzysz na to z innej strony- tej lepszej. Ewangelia to tak na prawde wskazowki dla nas. Parwdy zawarte w Biblii sa ponadczasowe, a problemy z jakimi spotykali sie ludzie w tamtych czasach sa nadal aktualne. Nie musisz sie ze wszystkim zgadzac co jest tam napisane, niestety taka nasza natura Smile
Olusia:*
Admin
Admin

Liczba postów : 908

Powrót do góry Go down

Pisanie by Joo Wto Mar 24, 2009 6:00 pm

Olusia:* napisał:Nie musisz sie ze wszystkim zgadzac co jest tam napisane, niestety taka nasza natura Smile
Nooo, nasza wspaniała zakonnica mówi, że to dobrze, jeżeli mamy wątpliwości dotyczące wiary, bo na tym to polega i nie można wszystkiego przyjmować "na ślepo". No i fascynuje ją, jak bardzo jesteśmy otwarci i szczerzy podczas dyskusji na kontrowersyjne tematy typu aborcja, eutanazja, czystość przedmałżeńska czy in vitro.

Joo

Powrót do góry Go down

Pisanie by Olusia:* Wto Mar 24, 2009 10:49 pm

Joo lepiej tego napisac nie moglas:*
Admin
Admin

Liczba postów : 908

Powrót do góry Go down

Pisanie by kToSiEk Wto Mar 24, 2009 10:54 pm

Jestem katoliczką.
Do kościoła chodzę w każdą niedzielę. Bo chcę.
Teraz widzę, że gdy nie pójdę na mszę, coś mnie męczy.
A owo niepójście zdarza się maksymalnie raz w roku, w wakacje, na obozie.
Mam zamiar przyjąć bierzmowanie w tym roku.
Kiedyś miałam wątpliwości, czy aby na pewno Bóg istnieje.
Teraz już nie. Wierzę, że jest i mnie obserwuje. I wierzę, że również zmarli widzą i słyszą wszystko, co robię.
kToSiEk
kToSiEk

Liczba postów : 939

Powrót do góry Go down

Pisanie by Joo Sro Mar 25, 2009 10:46 am

Olusia:* napisał:Joo lepiej tego napisac nie moglas:*
Merci. :*: Bóg jest wielki, a ja malutka, hehe... Wink

Znacie wiersz Czesława Miłosza "Ogrodnik"? Jeśli nie, to króciutko: jego przesłanie mówi, iż chociaż ludzie grzeszą, Bóg im wybaczy i kiedyś na pewno powrócą do raju.

Joo

Powrót do góry Go down

Pisanie by Mrs White Sro Mar 25, 2009 11:42 am

polecam przejmującą lekturę a mianowicie stary i nowy testament... mało ludzi tak naprawdę czyta słowa boże, jeszcze mniej uważa na to co czyta...

włączając w to niestety i mnie. przez przypadek zajrzałam tam zupełnie w innym celu niż powinnam, ale pierwszy raz czytałam ze zrozumieniem... i wiecie co... widzę jedynie tylko tyle że Kościół jest jeszcze bardziej fałszywą instytucją niż sądziłam że jest.

i nie, to nie są moje obserwacje. ja tylko przeczytałam biblie. z resztą jak może nie być skoro nawet z 10 przykazań usunął jedno i wersja jaką się nas uczy to tak naprawdę 9 przykazań z czego jedno podzielili na 2. z resztą cały świat chodzi do kościoła w niedziele... podczas Słowa Boże mówią żeby święcić Szabat, czyli sobotę, jako ostatni dzień tygodnia. Niedziela, to tak naprawdę 1 dzień tygodnia a co za tym idzie 1 dzień stworzenia....

już nie wspomnę o samych księżach, figurkach, obrazkach czy rzeźbach o których jest w biblii wcale nie pobłażliwie.

nigdy nie sądziłam że jak już przeczytam stary i nowy testament to poczuję się tak oszukiwana, a kościół sam w sobie stanie się dla mnie jeszcze większą instytucją mającą na celu zarobić kasę...

długo się wahałam czy to napisać. ale w końcu stwierdziłam że muszę to z siebie wyrzucić...
Mrs White
Mrs White
Admin
Admin

Liczba postów : 3863

https://sweetthink.forumpolish.com

Powrót do góry Go down

Pisanie by Peth Sro Mar 25, 2009 5:52 pm

White, czytałem właśnie że po przeczytaniu Bibli, człowiek sam przestaje wierzyć jak nie w Boga to w kościół.. ja do tego nie potrzebowałem Bibli, wystarczył sam internet.
Choć co prawda mam zamiar przeczytać w przyszłości, ale jak narazie wydaje mi się że tego nie udźwigne Razz
Peth
Peth

Powrót do góry Go down

Pisanie by Mrs White Sro Mar 25, 2009 8:40 pm

ja wierze w boga... prawdę mówiąc po przeczytaniu dużo mocniej

tylko moja wiara w kościół i jego zasady są teraz dla mnie zupełnie puste i fałszywe.
Mrs White
Mrs White
Admin
Admin

Liczba postów : 3863

https://sweetthink.forumpolish.com

Powrót do góry Go down

Pisanie by HiHo Sob Kwi 11, 2009 9:23 pm

Także wierzę, choć na swój sposób. Jeśli chodzi ogólnie i chodzenie do kościoła, to nie mam nic przeciwko, ładnie mówiąc ignoruje księdza jego kazanie itp.. Dla mnie to czas na refleksje, przemyślenia. Czasem wydaję mnie się, że to odpręża, jeśli chodzi o spowiedź to dla mnie praktycznie jest nie ważna, nie licząc elementu psychologicznego, kiedy po prostu jest nam lżej na sercu, jak komuś powiemy co przeskrobaliśmy; ]. Komunia - po co?

HiHo

Liczba postów : 17

Powrót do góry Go down

Pisanie by Sponsored content

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Strona 2 z 2 Previous  1, 2

Powrót do góry

Pozwolenia na tym forum: